Potentieverhoging zonder medicatie

Goede raad is goud waard

Niet iedereen staat open voor het gebruik van chemische medicijnen ter verhoging van de potentie. Bovendien is het voor sommige mannen wegens chronische ziekte en bijbehorend medicijngebruik niet eens een optie om potentiemiddelen te gebruiken. Dit zou immers gevaarlijke wisselwerkingen tot gevolg kunnen hebben. Veel mensen houden zich tegenwoordig actief bezig met een gezonde lifestyle, voeding, sport en yoga. Een levenswijze waarin gezondheid en de kracht van de natuur centraal staan. Uiteraard zijn er ook in deze groep mannen die te maken krijgen met een erectiele disfunctie of potentiestoornis. Welke stappen zijn in hun geval aan te bevelen?

De oorzaak tot op de bodem uitzoeken

Er zijn verschillende manieren om een erectie te krijgen of behouden zonder synthetische potentiemiddelen te gebruiken. Een niet-tevredenstellend seksleven maakt niet alleen ongelukkig, maar belast ook de relatie. De man ziet zich nu eenmaal graag als potent en viriel. De belangrijkste vraag is dan ook wat de oorzaak van de potentieproblemen is. Om te beginnen moet worden bepaald of er een lichamelijke oorzaak bestaat. Nog niet ontdekte diabetes, de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, alcoholgebruik, een gebrek aan voedingsstoffen of hoge bloeddruk kunnen allemaal een erectie disfunctie veroorzaken. Daarnaast moeten psychische factoren in beschouwing worden genomen. Lastig is dat impotentie vaak door een combinatie van oorzaken ontstaat. Daarom is het in ieder geval verstandig om een arts of specialist te bezoeken om duidelijkheid te krijgen. Uit schaamte een eventuele nog niet gediagnostiseerde aandoening niet laten behandelen is hoe dan ook de onverstandigste tactiek. In het gesprek met de arts wordt mogelijk ook duidelijk of men wellicht onder spanning staat, conflicten met zich meedraagt, seksueel onbevredigd is of een depressie heeft. Al deze zaken kunnen de potentie schaden.

Mechanische hulpmiddelen

Er bestaan talloze methoden en middelen ter bevordering van de potentie. De tegenwoordig gangbare behandeling met PDE-5-remmers als Viagra is lang niet voor iedereen geschikt en ook niet altijd prettig. In sommige gevallen verdraagt het lichaam de producten niet of kan men ze vanwege de wisselwerkingen, bijwerkingen en contra-indicaties helemaal niet gebruiken. Gelukkig bestaan er vele alternatieven. Zo zijn er mechanische potentieverhogende hulpmiddelen zoals de vacuümpomp of penispomp die doorgaans zeer effectief en veilig functioneren. De penispomp is een hardplastic buis waar de penis in wordt geschoven. De buis wordt vervolgens met een pompje vacuüm gezogen, waardoor extra bloed naar de penis stroomt en een erectie wordt verkregen, of een al bestaande erectie wordt verhevigd. De erectie kan na het wegnemen van de buis worden behouden met behulp van een elastische ring (‘cockring’) die om de basis van de penis wordt gedaan om te voorkomen dat het bloed terugstroomt.

Veel mannen berichten zeer positief over het gebruik van een penispomp. Sommigen menen zelfs hetzelfde effect te hebben waargenomen als bij het gebruik van een zogeheten ‘penis-extender’ (zoals de PeniMaster). Verschillende zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een penispomp op voorwaarde dat de erectiele disfunctie al langere tijd aanwezig is en gebruik van reguliere synthetische middelen om bepaalde redenen niet mogelijk is.

De bekkenbodem maakt het verschil

Wie op een natuurlijke wijze iets wil doen om zijn potentie te verbeteren, zou bekkenbodemoefeningen kunnen overwegen. Men kan de oefeningen leren van een fysiotherapeut of eventueel aan de hand van een DVD. Hoewel het in eerste instantie wat vreemd lijkt, kunnen bekkenbodemoefeningen tot een significante verbetering van de potentie leiden. De spieren in de bekkenbodem zijn namelijk verantwoordelijk voor het ondersteunen van een erectie. Overigens werken bekkenbodemoefeningen ook preventief tegen erectieproblemen. Misschien een extra motivatie? In aanvulling hierop kan men de potentie verbeteren door het nemen van wisselbaden en -douches, waarbij men altijd afsluit met een koude fase. De penis is aansluitend beter doorbloed. Andere ondersteunende maatregelen zijn het vermijden van strak ondergoed, het eten van vezelrijke voeding, voldoende slapen en ontstressen in het algemeen. Met behulp van voedingssupplementen zorgt men voor een optimaal microvoedingsstoffenniveau in het lichaam. En tot slot: hoe rijker en toxinevrijer de voeding is, des te sneller neemt men de positieve effecten op de potentie waar.