Kan impotentie worden voorkomen?

Zo verkleint u het risico op potentieproblemen

Helaas kan men potentieproblemen niet helemaal voorkomen. De prevalentie van erectiele disfunctie (ED) neemt toe met de leeftijd. Onderzoek toont aan dat vermindering van de mate en duur van de erectie bij het normale fysiologische verouderingsproces hoort, vergelijkbaar met het afnemen van andere fysieke prestaties. ED kent verschillende oorzaken, waar men slechts beperkt invloed op heeft. Afhankelijk van de oorzaak van potentiestoornissen, zijn er een aantal maatregelen die u kunt treffen om de kans dat u ermee te maken krijgt te verkleinen.

Regelmatige controle door een arts

Zoals eerder beschreven, zijn er een aantal ziektes en aandoeningen die een erectiele disfunctie kunnen veroorzaken. Vaak zijn diabetes mellitus, arteriosclerose of arteriële hypertensie de boosdoener. Daarom is het aan te raden om uw bloeddruk en bloedvetten (lipiden, cholesterol) regelmatig door een arts te laten meten. Bij afwijkende waarden kan er met behulp van de passende maatregelen en eventuele medicatie op tijd worden gecorrigeerd, waarmee grotere problemen kunnen worden voorkomen.

De juiste voeding

Ook door gezond en gevarieerd te eten kan het risico op erectiele disfunctie worden verkleind. Belangrijk daarbij is erop te letten dat de juiste combinatie aan voedingsstoffen wordt ingenomen.

Van bijzonder belang zijn de aminozuren arginine en ornithine, evenals vitamine B. Arginine is een precursor (voorloper / tussenstof die wordt gevormd bij het maken van een andere stof) van stikstofmonoxide. Deze neurotransmitter maakt de bloedvaten soepeler en wijder, wat in samenhang met de potentie en erectie natuurlijk zeer gunstig is. Aminozuren bevinden zich onder andere in pijnboompitten, pinda’s, walnoten en pompoenpitten. Ornithine wordt in het lichaam langzaam afgebouwd tot arginine. De combinatie van deze aminozuren verbetert de regeneratiecapaciteit van het lichaam en leidt tot een significant verhoogde vitaliteit.

Wie deze voedingsstoffen niet voldoende via de voeding binnenkrijgt, zou kunnen overwegen ze middels een supplement in te nemen.

Wetenschappelijk onderzoek wijst op het negatieve effect van overgewicht op de potentie. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon, waarbij de consumptie van ongezonde vetten en suikers zoveel mogelijk wordt vermeden, maakt het risico op een erectiele disfunctie kleiner.

Stoppen met roken

Het is algemeen bekend dat roken een aantal nadelige gevolgen voor de gezondheid heeft. Zo verhoogt roken het risico op impotentie. De schadelijke stoffen in sigaretten zorgen er namelijk voor dat bloedvaten sneller verkalken en zich steeds meer vernauwen. Daarnaast zorgt roken voor een verhoging van de bloeddruk. Dit betekent een extra risico, omdat een hoge bloeddruk het risico op een erectiele disfunctie vergroot. Niet voor niets staan er waarschuwingen op pakjes sigaretten, onder andere met de tekst “Roken kan de bloedsomloop verminderen en veroorzaakt impotentie”.

Alcohol met mate

Het verband tussen de consumptie van alcohol en de potentie is niet eenduidig. Enerzijds kan alcohol in kleine hoeveelheden bijdragen aan een betere doorbloeding in de vaten, wat een gunstig effect heeft op de erectie. Anderzijds heeft alcohol in grotere hoeveelheden of zeer regelmatige consumptie juist een nadelige uitwerking op de potentie.